Allt du behöver veta om Pokémon GO.

Allt du behöver veta om Pokémon GO.

Pokémon kom till världen för första gången 1996 som tv-serie, film, leksaker och spel. Nu har varumärket återupplivats på nytt och lanseras som spelet Pokémon GO.

Spelet påminner mycket om geocaching, som går ut på att med hjälp av GPS:en i din mobil hitta gömda saker i ett utvalt område. Användaren får noga angivna koordinater för att hitta skatterna. På liknande sätt funkar Pokémon GO. För dig som har noll koll på vad Pokémon är, går handlingen ut på att huvudpersonerna ska ge sig ut i världen och samla in små varelser vid namn Pokémons, som de sedan kan använda för att spela mot andra Pokémons de önskar fånga.

När du öppnar appen kommer en konstgjord värld att synas, som bygger på det området du befinner dig i. När du promenerar runt med mobilen kommer Pokémons att dyka upp i appen. När du klickar på en Pokémon, kommer den att synas som ett hologram i din kamera-vy, så att du kan se den där du befinner dig. Den kan befinna sig allt från din sängkant till sittandes på en stubbe i skogen. När du har fångat in din Pokémon kan du träna den för att möta andra Pokémons.

För många har Pokémon GO blivit ett kul nöje för att både få komma ut i naturen, spela spel och umgås med andra. Kommer du också att bli helt begeistrad? Spelet ska vara riktigt beroendeframkallande till och med till den grad att många glömt titta upp från telefonen när de är ute och går. Kom ihåg att titta upp då och då, så du inte råkar ut för några olyckor.

Hur spelar man Pokémon GO?

Pokémon GO är världens mest populära spel just nu, men det kan vara bra för dig att veta hur man spelar Pokémon GO innan du sätter igång.

Spelguide till Pokémon GO.

Det första som händer när du har laddat ner spelet till din mobil är att du ska döpa och designa din avatar. Du väljer kön, hårfärg, ögonfärg samt färger på kepsen, ryggsäcken, tröjan, byxorna och skorna.

När du är klar kommer Pokémonkartan att dyka upp på skärmen. Det ser ut som Google maps ungefär, fast i starkare färger. Olika saker på kartan är utplacerade, så som var olika pokémons befinner sig, samt det som kallas för PokéStops och Pokémon Gyms. När du rör på dig i verkligheten kommer din avatar också att röra på sig.

Om en Pokémon dyker upp framför din avatar på kartan så trycker du på den. Då kommer din kamera att sättas igång och du kommer att se figuren framför dig. Längst ned i mitten ser du en pokémonboll. Dra med fingret uppåt på den för att kasta den på den Pokémon du vill fånga in. Håll inne fingret på bollen och gör det tills den skinande ringen runt figuren har krympt innan du kastar iväg bollen. Då är det lättare att fånga! Vissa pokémons är starkare än andra och det kan krävas att du fångar den flera gånger innan du får behålla den.

Det här betyder ikonerna på skärmen

  • Pokédex: Här är ett index över alla Pokémon och där kan du även se information om de pokémons som du har fångat in.
  • Shoppen: Här kan man handla saker.
  • Pokémon: Här kan du se alla pokémons som du har fångat in.
  • Ryggsäcken: Här samlas alla saker du samlar på dig under spelet.

Olika områden innehåller olika typer av Pokémon. Därför måste du röra på dig och besöka nya platser för att hitta nya att fånga in. Oftast hittar du pokémons i närheten av PokéStops, som är den stora blåa ringen på kartan.

Platser som är bra för att fånga pokémons är på platser där det finns mycket turister och konstverk. Köpcentrum är ett exempel på bra ställen!

Du kommer bara att märka att du är nära pokémons om du har appen igång när du är ute och rör på dig. Du får inga notiser om appen inte är igång. Men var försiktig! Gå inte och titta i mobilen hela tiden och var uppmärksam på bilar och andra människor. Du kan aktivera i appen så att den börjar vibrera när du närmar dig en Pokémon.

Om du har fångat likadana pokémons så kan du byta bort dina dubletter mot godis. Spara de bästa exemplaren (de med högst CP). Om du vill byta bort någon så öppnar du ditt pokémonbibliotek, trycker på den du vill byta bort och scrollar längst ner och trycker på ”Transfer”. Då får du godis i utbyte som du kan använda för att göra dina andra pokémons starkare (genom att trycka på ”Power up”).

Så får du XP.

Så får duXP
Fånga en ny Pokémon500
Utveckla en Pokémon500
Kläck en Pokémon200
Fånga en Pokémon100
Utmärkt kast100
Bra kast50
Fint kast10
Skruvboll10

När du kommer till level 5 ska du välja lag.

När du kommer till level 5 ska du välja vilket lag du vill träna dina Pokémon med: blått (Mystic), rött (Valor) eller gult (Instinct). Olika lag kontrollerar olika gym. Vilket lag du väljer spelar dock ingen roll för dina pokémons – de slåss och utvecklas lika bra hos alla. Kolla vilket lag som kontrollerar gymmet i ditt område!

Så slåss du mot andra Pokémon

  • Klicka på motståndaren för att göra basattacker.
  • För varje basattack fylls en blå mätare i vänstra hörnet. När den är full så håller du in fingret på skärmen för att göra en specialattack som skadar mer än en basattack.
  • Undvik att bli attackerad genom att dra åt höger eller vänster på skärmen när du ser att motståndaren ska attackera dig.

Om du ser ett gym som kontrolleras av det laget du tillhör så kan du stoppa in en av dina pokémons där (ikon längst ner till vänster). Då hjälper du till att försvara gymmet från de andra lagen som försöker ta över det. Om du ser ett gym som tillhör dina motståndare så kan du försöka ta över det. Välj ut sex av dina pokémons som ska lyckas besegra gymmets vakter. När du gjort det några gånger så blir gymmet ägarlöst och du kan sätta in en första vakt. Gör gärna det här i grupp så att ni kan få in fler pokémons från samma lag samtidigt. När du har stoppat in en av dina pokémons i gymmet så kan den inte användas i andra fighter, men du får såklart tillbaka den så fort ett motståndarlag tagit över gymmet igen.

Anders Qvist 2018-03-01