Västerbottenpaj med romröra.
Pajdeg
- 120 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk vatten
Fyllning
- 150 g riven Västerbottensost
- 3 ägg
- 1.5 dl vispgrädde
- Salt och svartpeppar
Romröra
- 1/2 fänkål
- 1/2 gurka
- 1 lime (saften)
- 1 dl löjrom
- 1 dl créme fraiche
- 1 msk finhackad dill
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Blanda ihop ingredienserna till pajdegen.
- Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen minst 1 timme.
- Sätt ugnen på 225°.
- Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och klä en pajform med löstagbar kant, ca. 22 cm i diameter. Nagga botten och förgrädda ca. 10 min. Låt svalna.
- Fördela osten i pajskalet.
- Vispa samman ägg och grädde. Krydda med salt och peppar och häll i pajskalet.
- Grädda 20-30 min tills fyllningen stelnat. Ta ut och låt svalna.
- Dela färnkålen på mitten och skär bort roten, tärna mycket fint.
- Skala och ta bort kärnhuset på gurkan, tärna fint och blanda med färnkålen och limejuicen. Tillsätt löjrom, créme fraiche, lite svartpeppar och dill.
Servera pajen ljummen med romröran.