Västerbottenpaj med romröra.

Ingredienser till 4 portioner.

Pajdeg

  • 120 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 150 g riven Västerbottensost
  • 3 ägg
  • 1.5 dl vispgrädde
  • Salt och svartpeppar

Romröra

  • 1/2 fänkål
  • 1/2 gurka
  • 1 lime (saften)
  • 1 dl löjrom
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 msk finhackad dill
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen.
  2. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen minst 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och klä en pajform med löstagbar kant, ca. 22 cm i diameter. Nagga botten och förgrädda ca. 10 min. Låt svalna.
  5. Fördela osten i pajskalet.
  6. Vispa samman ägg och grädde. Krydda med salt och peppar och häll i pajskalet.
  7. Grädda 20-30 min tills fyllningen stelnat. Ta ut och låt svalna.
  8. Dela färnkålen på mitten och skär bort roten, tärna mycket fint.
  9. Skala och ta bort kärnhuset på gurkan, tärna fint och blanda med färnkålen och limejuicen. Tillsätt löjrom, créme fraiche, lite svartpeppar och dill.

Servera pajen ljummen med romröran.